अंडा उबालने पर ठोस क्यों हो जाता है ? Why does an egg become solid when boiled?
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अंडा उबालने पर ठोस क्यों हो जाता है
अंडे का भीतरी भाग एक विशेष प्रकार के प्रोटीन का बना होता है जो पदार्थ को सामान्य ताप पर तरल बनाए रखता है गर्म करने पर रासायनिक क्रिया के तहत यह प्रोटीन विखंडित होकर ठोस अवस्था धारण कर लेता है वास्तव में यह प्रोटीन पानी में घुलनशील होता है और गर्म होने पर थक्काकरण की क्रिया से यह जम जाता है वैसे अंडे की जर्दी में अपेक्षाकृत अधिक वसा होती है जो इसके गर्म होने पर नर्म बनाए रखती है
Why does an egg become solid when boiled?
The inner part of the egg is made of a special type of protein, which keeps the substance liquid at normal temperature, on heating, under chemical action, this protein disintegrates and assumes a solid state, in fact this protein is soluble in water and When heated, it solidifies by the action of clotting, although egg yolk contains relatively more fat, which keeps it soft when it is heated.
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